Генералната стачка от 11 Септември 2007-а

Движението за генерална стачка в Ню Йорк и няколко други големи градове на Щатите достига своя връх на 11 Септември 2007-а година. Тогава хиляди американци излизат на улиците и започват своя протест под надслов “No Work, No School, No Shopping – Hit the Streets”. Основните обвинения към правителството на САЩ са обобщени в няколко точки:

  • Неосъществилото се приключване на войната в Ирак
  • Неосъществилото се прозрачно разследване на причините, довели до 11 Септември
  • Изборният процес, който става все по-непрозрачен
  • Неефективната здравна система
  • Пренебрегването и незачитането на Конституцията на САЩ

В Ню Йорк протестът се провежда на около Ground Zero. Важно е да се отбележи факта, който организаторите на протеста изтъкват, а именно, че това не е просто антивоенен протест, както не е и просто граждански или изборен протест. Събитията на 11 Септември 2007-а година са преди всичко общ протест на всички недоволни от постоянната политика на правителството на САЩ да заблуждава своите избиратели. Нещо повече, протестиращите отиват дори по-далеч, като призовават всички хора по света да се обединят около техния призив и да заставят правителствата по света да се съобразяват със своите граждани.

Разбира се, основните искания на стачката в Ню Йорк са свързани най-вече с чисто вътрешнодържавни проблеми, като все още неизяснените обстоятелства около събитията в сградите на Световния търговски център в Ню Йорк и последвалата война в Ирак. Също така, част от поставените искания са свързани и с нарушаването на гражданските права в САЩ и нарушенията при провеждането на последните президентски избори.

Любопитен факт, който трябва да се отбележи е, че това е един от редките случаи, в които към кампанията и стачните действа е добавен и нов елемент – отказване от пазаруване в един конкретен ден. Това е един от първите случаи, в които обикновените хора осъзнават един от най-силните си лостове за манипулиране на властта – икономиката. Щетите в икономически план, които са способни да причинят отделните индивиди от обществото, събрани заедно изравняват силите между властта на правителството и репресивния апарат, и волята на обикновените хора.

В крайна сметка обаче, всичките усилия на организаторите на протеста се оказват недостатъчни за постигане на голям ефект и постепенно силата на сигнала, подаден от протестиращите отслабва. Все пак, протестите от 11 Септември 2007-а година имат своето място в историята и е възможно в бъдеще време да бъдат един катализатор на промени, които ще донесат по-добро и свободно бъдеще за хората по света.